Sociaaltariefpremie komt er vanaf 1 augustus

Eind mei gaven we je al mee dat de sociaaltariefpremie er aankomt. Op 13 juni verscheen de wet in het Belgisch Staatsblad. Ze wordt van kracht op 1 augustus. Vanaf dan zijn syndici verplicht om een melding te doen van collectieve aansluitingspunten bij de FOD Economie. Syndici krijgen vier maanden de tijd voor deze melding. De deadline wordt dus 1 december 2024. Na de aanmelding door de syndicus kunnen de rechthebbenden in het gebouw een aanvraag doen. Deze week vindt nog een overleg plaats. We hopen je dus snel extra info te kunnen bezorgen.

De sociaaltariefpremie komt er ten gunste van residentiële gebruikers van aardgas en elektriciteit van wie de wooneenheid zich bevindt achter een collectief aansluitingspunt. Vandaag genieten zij niet van het sociaal tarief. In de toekomst zullen zij daar via de premie een vervangende compensatie voor krijgen.

Om in aanmerking te komen gelden dezelfde voorwaarden als bij het sociaal tarief. Het gaat dus om huishoudens met een laag inkomen of in een onzekere situatie.
Verplichtingen voor de syndicus of de rentmeester vanaf 1 augustus
De beheerder van een collectief aansluitingspunt zal vanaf 01/08/2024 de verplichting hebben om een melding te verrichten bij de FOD Economie. Per collectief aansluitingspunt moeten daarbij een aantal gegevens verstrekt worden:
De EAN-code van het collectief aansluitingspunt (of gelijkaardig uniek identificatienummer)
De naam van de energieleverancier, alsook het klantnummer
Het type energie: aardgas, elektriciteit of warmte
De naam en het ondernemingsnummer van de VME (desgevallend)
De eigen identificatie- en contactgegevens (naam – voornaam – bedrijfsnaam – ondernemingsnummer – e-mailadres & telefoonnummer)
De adressen (=straatnaam en huisnummers) van de achterliggende wooneenheden die via het collectief aansluitingspunt beleverd worden
Aangeven of er al dan niet via het betreffend collectief aansluitingspunt het sociaal tarief wordt toegepast krachtens artikel 15/10, §2/2, 2de lid van de Gaswet
In dit laatste geval wordt concreet verwezen naar sociale woningen. In de praktijk zal hier enkel mogelijk een probleem rond bestaan indien een appartement wordt verhuurd via een sociaal verhuurkantoor en er via die weg toch reeds een sociaal tarief wordt genoten.
De aanvraag voor de sociaaltariefpremie gebeurt vervolgens door de rechthebbende zelf.
Deze methodiek leunt zeer nauw aan bij deze die werd gebruikt voor de federale basispakketten gas en elektriciteit tijdens de energiecrisis en de stookoliecheque. De melding wordt doelbewust laagdrempelig en eenvoudig gehouden maar laat de overheid wel toe om aanvragen efficiënt te verwerken.
Meldt de beheerder het aansluitingspunt en de eraan gekoppelde adressen niet of foutief, dan zal hij daarvoor beboet kunnen worden.
Uitkering van de premie
De premie wordt trimestrieel uitgekeerd. De hoogte ervan wordt ook per trimester bepaald door de minister van Energie.
Het is echter niet zo dat de rechtshebbenden elk semester de premie opnieuw moeten aanvragen. De eerste aanvraag volstaat om het systeem te doen starten. De overheid gaat er daarna op weerlegbare wijze van uit dat het huishouden in aanmerking blijft komen. Wanneer de overheid echter vaststelt dat niet langer aan de voorwaarden is voldaan, wordt de premie stopgezet. De overheid zal de naleving van de voorwaarden dan ook ambtshalve controleren, via het Rijksregister en de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid.
De premie wordt enkel toegekend voor het huishoudelijk verbruik van een hoofdverblijfplaats (te bewijzen via domiciliëring of feitelijke elementen). Tweede verblijven zijn uitgesloten, energiekosten van gemene delen (inclusief het aandeel van het huishouden hierin) ook. Ook in studentenhomes wordt er geen sociaaltariefpremie toegekend.
In geval van collectieve verwarming op stookolie zal de sociaaltariefpremie niet van toepassing zijn. Dan bestaat er immers reeds een vorm van verwarmingstoelage via de OCMW’s door middel van het Sociaal Stookoliefonds.
Inwerkingtreding
De inwerkingtreding ligt vast op 1 augustus 2024. Binnen 4 maanden na de inwerkingtreding moeten de beheerders de eerste melding doen. De deadline daarvoor is dus 1 december 2024.

Hoe vaak vervolgens de informatie geüpdatet moet worden, is nog niet geweten. Dat zal moeten blijken uit het uitvoeringsbesluit.

Gratis schatting 078 78 78 70